Heikki Keskiväli

Heikki Keskiväli

12-11-2022

07:06

1/? Vain 30-vuotias miljardööri hävisi juuri arviolta yli $15 miljardia eli yli 99% omaisuudestaan. Kryptomarkkinoilla taas tapahtuu, joten tutustutaan tarkemmin mahdollisimman kansantajuisesti, miten tämä on mahdollista ja miten huippumalli Gisele Bündchen liittyy kuvioon.

2/? Kirjoitin aiemmin kryptovaluutta tetheristä, joten mikäli tapahtumaketju ei ole ennestään tuttu, kannattaa lukaista oheinen ketju taustoitukseksi. Meno tuppaa äitymään villiksi, kun sääntelyä ei ole.

3/? Samuel Bankman-Fried, lyhyemmin “SBF”, nousi lyhyessä ajassa kryptomaailman huipulle. Hän aloitti 2017 hyödyntämällä bitcoin-kryptovaluutan hintaeroja (arbitraasi). Alussa hän osti bitcoineja USA:sta ja myi niitä Japaniin 10% korkeampaan hintaan.

4/? Varallisuuden karttuessa hän perusti 2017 kryptoihin keskittyvän, menestyksekkään kvanttirahaston, Alameda Researchin. Rahaston voitoilla ja sen mittavia kaupankäyntimääriä hyödyntäen hän loi toukokuussa 2019 kryptomarkkinapaikka #FTX:n.

5/? Kaupankäyntimäärillä mitattuna FTX nousi lopulta maailman toiseksi suurimmaksi kauppapaikaksi Binancen jälkeen, ohi julkisesti listatun Coinbasen $COIN. SBF alkoi esiintyä silmää tekevien parissa. Kuvassa hän, Tony Blair ja Bill Clinton kryptokonferenssissa.

6/? Pian kumppanuussopimuksia sovittiin jenkkipesäpallosarja MLB:n ja julkkisten, kuten huippumalli Gisele Bundchenin ja amerikkalaisjalkapallotähti Tom Bradyn kanssa. Miami Heatin kotiareena nimettiin vuoteen 2040 asti FTX Arenaksi $135 miljoonalla.

7/? Hyvin siis pyyhki. SBF nousi vain 30-vuotiaana maailman 100 rikkaimman listalle yli $15 miljardin laskennallisella omaisuudella (”paperirahaa”).

8/? Sitten tuli vuosi 2022. Paperilla $60 miljardin ”arvoiset” TerraUSD ja Luna kryptovaluutat romahtivat ja lukuisat niille altistuneet yhtiöt (3AC, Voyager, Celsius, BlockFi…) ajautuivat konkurssiin tai sen partaalle.

9/? SBF nousi sankariksi tarjoamalla hätärahoitusta, mm. $250 mlj BlockFille, $485 mlj Voyagerille. Hän vaikutti voittamattomalta, kunnes…

10/? ...CoinDesk julkaisi 2.11. hänen kryptorahasto Alameda Researchista paljastusjutun. Keskiössä oli kryptorahaston valtavan taseen nivoutuminen hänen hallitsemaan FTX-markkinapaikkaan. Alamedan CEO myöhemmin vahvisti tietojen oikeellisuuden.

11/? Ennen kuin jatkamme, syytä ymmärtää, että SBF:n perustama FTX-kauppapaikka oli luonut oman FTT-kryptovaluutan. Se on ikään kuin monopolirahaa, joka mahdollistaa pelaamisen (kaupankäynnin) ja tietyt edut alustalla. Olisikohan kolmikirjaimiset lyhenteet jo tässä…

12/? Raporttien mukaan Alameda-rahaston $14.6 mrd taseesta merkittävä osa ($5.8 mrd) oli kiinni FTT-kryptovaluutassa, jonka oli luonut täysin ilmasta kauppapaikka FTX itse. Siis keksittyä valuuttaa, monopolirahaa. Itselle. You_can’t_make_this_shit_up.

13/? Alamedan omistamat FTT-kryptot edustivat jopa kolminkertaisesti valuutan kierrossa olevaa määrää. Mikäli rahasto siis ikinä haluaisi nopeasti eroon kryptoista, se olisi käytännössä äärimmäisen vaikeaa. (Tietänet, mihin tämä kaikki on johtamassa)

14/? Mikä pahinta, velkavipu astui kuvioon. Alameda-rahasto lainasi oikeina dollareina olevia asiakasvaroja FTX-kauppapaikalta käyttämällä FTT-kryptovaluuttaa vakuutena. Sama kuin pankkisi lainaisi sinne tallettamasi eurot jollekulle käyttämällä monopolirahaa vakuutena.

15/? Epäilyjen nostaessa päätään, kilpailevan kauppapaikan Binancen CEO Changpeng Zhao, eli ”CZ”, haistoi verta. Hän tiesi kilpailijan olevan haavoittuvainen ja ilmoitti 6.11. myyvänsä vielä omistamansa $500+ mlj arvoiset FTT:t.

16/? Miksi hänellä oli kilpailijan valuuttaa? Binance oli aikainen sijoittaja FTX:ssä, mutta myi 2021 omistuksensa $2.1 miljardilla saaden vastineeksi sekä Binancen että FTX:n omaa valuuttaa. (kuulostaa ala-astelaisten keräilykorttien vaihtelulta)

17/? Koska CZ oli valtava FTT-valuutan omistaja, muut ryhtyivät asiasta kuultuaan vastaavasti myymään omistuksiaan ennen muita. FTX oli pakotettu myymään reservejään muissa kryptovaluutoissa kerätäkseen varoja, minkä vuoksi myyntiaalto lähti laajalti leviämään.

18/? FTT alkoi kärsiä myyntiaallosta. Yrityksenä rauhoittaa markkinoita, Alamedan CEO sanoi 6.11. yhtiön ostavan Binancen omistamat FTT:t $22 hintaan.

19/? Marraskuun kahdeksas tämä Alamedan ostoaikein ”suojelema” $22 dollarin rajapyykki lopulta rikkoutui markkinan katsoessa bluffin. Alamedan kaikki omistamat kryptot joutuivat myyntiaallon kohteeksi, kun pelot tilanteen leviämisestä saivat tuulta alleen.

20/? Käytännössä FTX oli lainannut asiakkaiden $10 mrd Alameda-rahastolle, joka käytti varoja vivutettuun kryptospekulaatioon. Kryptovaluuttojen romahtaessa rahaston varat katosivat, asiakkaat saivat vihiä ja yrittivät nostaa rahoja, joita FTX:llä ei ollut.

21/? Arviolta $5 miljardin edestä nostoja ylitti FTX:n saatavilla olevat varat. Kävi ns. klassinen ”pankkipako”, kun tallettajat haluavat tehdä nostonsa samaan aikaan ja pankilla ei ole varoja jakaa halukkaille.

22/? Kauppapaikka FTX ajautui myyntiaallon seurauksena likviditeettikriisiin. Kilpailija Binance tarjoutui tietyin ehdoin ostamaan yhtiön.

23/? Lopulta Binance päätti jättää pelastusoperaation tekemättä viitaten asiakasvarojen heikkoon hoitoon ja käynnissä oleviin tutkimuksiin. Samalla he pääsivät sopivasti eroon pahimmasta kilpailijastaan.

24/? Jos olet hämilläsi koko vyyhdistä, tuskin olet ainoa, sillä tässä on FTX:n organisaatiokaavio. (Sijoita siihen, mitä ymmärrät – eikö vain?)

25/? Häkkyrä on nyt muisto vain, sillä perjantaina 11.11. FTX ilmoitti yhtiön ja 134 tytäryhtiön hakeutumisesta konkurssiin (Chapter 11). Tietojen mukaan Alamedan ja FTX:n velat voivat olla jopa $50 mrd.

26/? Tapahtumaketjun seurauksena FTX:n arvostus on pudonnut alkuvuoden $32 miljardista käytännössä nollaan vain muutamissa viikoissa.

27/? Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että SBF:n omaisuus ja sijoitukset oli pääasiassa kanavoitu Alameda-rahaston kautta. Kokonaisuuden kaatuessa miljardöörin varallisuudesta on kadonnut $16 miljardia vain muutamassa päivässä – yksi nopeimpia varallisuuden katoamisia koskaan.

28/? Kryptomaailmassa kaikki nivoutuu kaikkeen, joten on riski, ettei tämä ollut tässä. Tilanteesta toistaiseksi voittajana selvinnyt CZ varoitti jo mahdollisista seurannaisvaikutuksista, joita vyyhdin purkaminen voi pahimmillaan aiheuttaa.

29/? Yhden saagan symbolinen loppu. FTX Areenan kylttejä jo puretaan.

30/? Teen ketjuja palosta oppia, selkeyttää ja säästää sijoittamisesta kiinnostuneiden aikaa. Kirjoitin "Tähtäimessä osakkeet" luettuani 100+ sijoituskirjaa, jotta sinun ei tarvitsisi. Mikäli ajan säästäminen siis kiinnostaa, linkistä lisätietoja!

31/? Kiitos, että jaksoit tänne asti! Jos tykkäsit, laita @hkeskiva seurantaan ja uudelleentwiittaa tai peukuta ketjun ekaa tweettiä alla, jotta muutkin löytävät paikalle. Seurataan tilannetta - jatkan ketjua tarvittaessa! Erinomaista viikonloppua ?


Follow us on Twitter

to be informed of the latest developments and updates!


You can easily use to @tivitikothread bot for create more readable thread!
Donate 💲

You can keep this app free of charge by supporting 😊

for server charges...