
Yeni traderlar için belki de en zor olan şey "her şeyi hemen öğrenmeliyim ve pozisyon için bütün bilgimi kullanmalıyım" hissidir. Bu thread'de teknik analize dair sadece trend destek ve direnç bilginizi kullanarak nasıl kazançlı pozisyonlar yakalayabileceğinizi göstereceğim.
Öncelikle grafiğinizde güçlü görünen destek ve direnç alanlarını belirleyin.Destek/Direcin price action'da mantığı, fiyatın test ettiği bu seviyeyi yeniden test etme eğilimini göstereceğidir.Basit bir mantık.Ancak çoğu zaman psikolojimiz bu basit bilgiyi uygulamamıza izin vermez.
Örneğin, grafikte fiyatın 1.temas bölgesini 2. kez test ettiğini görüyoruz. Burası işlem için uygun bir bölge. Ancak yeni traderlar fiyatın zaten çok düştüğünü ve bu bölgenin de aşağı kırılabileceğini varsayarak burada işleme girmeyebiliyorlar.
Oysa price action fiyatın önceki hareketini tekrar etme eğilimidir. Elbette öğrenmemiz gereken çok şey var, ancak fiyat önceki hareketini tekrar edecekse, burada da "şu hareketi yapABİLİR" yorumumuzun aslında bir ihtimali değerlendirmek olduğunu fark ettik mi?
Evet, price action fiyat hareketi ihtimalini yorumlamaktır, burada önemli nokta ise "hangi" ihtimalin en doğrusu olduğunu yakalamaktır. Bizi başarılı trader yapan bu bilgiye erişmek olacaktır. Bu konuya sonra değiniriz, thread'e devam.
2.temasta işlem açmayan yatırımcının fiyatın bir pullback hareketi yapmasını beklemesi en doğrusu olacaktır. Neden? Hali hazırda yüksek bir fiyatta işlem yapıyorsak (spot/long), stopumuzu koymamız gereken destek altı, swing low gibi bölgeler çok aşağıda kalacaktır.
Bu yüzden bir pullback beklemek, kuracağımız pozisyonda giriş SL noktasına daha yakın kalacağı için mantıklı olacaktır. Trade stop oluyorsa, bu zaten fiyatın tersi yönde hareketlendiğinin onayı olacaktır. Çünkü zaten destek/swing low bölgesine koymuştuk.
Yakından bakalım. Beklediğimiz pullback düşen bir mikro trend oluşturduğunda, bu mikro trendin kırılımı fiyatın yukarı yönlü hareketine devam edebileceği anlamına gelir. Öyleyse kırılım, işleme giriş için uygundur. SL=Swing low ve TP= Last HH şekilde pozisyonu ayarlayabiliriz.
Şimdi de grafiğe bir kez daha geniş bakalım. Bu mikro trend kırılımı aynı zamanda "destek" üstünde yer alıyor: 2. bir onay = confluence. Risk Ödül oranı: 6,2. Gayet güzel bir pozisyon. Hem de dipten almamıza gerek kalmadı.
Diyelim ki yine işleme girmediniz.Öyleyse yeni alım yerleri kovalamalıyız.Last HH noktasından gelen düşen trendi görüyor muyuz? Az önce bir mikro trend kırılımında işleme girdiysek, bundan daha büyük bir trendin kırılımı da fiyatın yukarı yönlü hareketleneceği anlamına gelmez mi?
Hatta bir de yakından baktığımızda bu kırılımın yine bir destek üstünde kaldığını görüyoruz. Bu da 2. bir onay. Pozisyonu bu trade için iki farklı şekilde kurabiliriz.
SL swing low altında, SL destek altında olacak şekilde. Swing low altı zaten bir önceki pozisyonun çıkış noktası. Öyleyse risk ödül oranını daraltır. Destek altına koymamız burada yakaladığımız pozisyon için daha mantıklı olacaktır.
Böylelikle dipten girmemiş olsak bile 2 farklı ve hatta ana destekten uzak noktalarda girdiğimiz tradelerde bile başarı elde edebiliriz. Hem de yüksek R'larla. yeter ki stratejimiz ve riskimiz belli olsun.
Fiyat hareketi devamında da trend yönünde bu taktiği kullanarak işlemlere devam edebiliriz. Bu örnekte spot-long pozisyonlara baktık, ancak aynısını short için de uygulayabilirsiniz.
Örnekte de görebileceğiniz üzere ne kadar bildiğinizden çok, hali hazırda sahip olduğunuz bilgiyi ne kadar kullanmayı bildiğinizin önemi vardır. İstediğiniz kadar bilin, bu bilgiyi grafik üstünde bir stratejiye oturtamıyorsanız, kazanç yalnızca tesadüf olarak kalır
Başarılı bir trader'ın en önemli özelliği "devamlılık" ve "disiplin"dir. Stratejisini devam ettirebileceği bir düzen kurmak ve bu düzene uyacak disipline sahip olmak onu başarılı yapabilir. Kendimize dürüst olup eksikliklerimizi tamamlamalıyız
Follow us on Twitter
to be informed of the latest developments and updates!
Follow @tivitikothreadYou can easily use to @tivitikothread bot for create more readable thread!